UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE BİLİM-İSKİLİP 2021 SEMPOZYUMU
SAĞLIKTA ŞİDDET ENGELLENMELİ
Ekim 21, 2021

BAŞKANIMIZ SELAMLAMA KONUŞMASI YAPTI

Çorum Tabip Odası’nın da desteklediği ”Uyuşturucuyla Mücadelede Bilim-İskilip 2021”  sempozyumu  İskilip’te yoğun bir ilgiyle karşılandı.Hafta sonu  16-17 Ekim günlerinde Atatürk Orman Çiftliği Belediye Tesisleri’nde  gerçekleştirilen organizasyona Çorum Valisi Mustafa Çiftçi,  Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Ankara Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İskilip  Sempozyum Başkanları Prof. Dr. Ali Çayköylü ve Prof. Dr.  Hamit Hancı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış,  İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, Çorum Yeşilay Şube Başkanı Dr. Türker Ejder, protokol üyeleri, daire amirleri, akademisyenler, çevre illerden gelen misafirler ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkanımız Dr. Mustafa Azak yaptığı selamlama konuşmasında çok kıymetli hocalarımızın önemli bir sempozyum için iskilip’te bulunmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başta Sempozyum Başkanları Prof. Dr. Ali Çayköylü ve Prof. Dr.  Hamit Hancı olmak üzere emeği geçen herkese ve katkı veren  akademisyenlere teşekkür etti. Uyuşturucuyla mücadelede ailelerin ve eğiticilerin güçlendirilmesi gerektiğini Vurguladı. Ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullanmaya müsait ortam ve durumlarını tespit ederek tedbir almalarının faydalı olacağını belirtti. Aileler için  farkındalık oluşturacak çalışmalar yapılarak,  çocukları ile daha kuvvetli iletişim kurmalarınının sağlanmasının  gerektiğini söyleyen Dr. Azak; çocuklarımız için daha güvenilir bir dünya olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

SEMPOZYUMDAN  UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE BÜYÜK KATKI

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Çayköylü de, “Ülkemiz insanı görünür tehlike ve tehdit ile uğraşmakta marifetli olmasına rağmen daha sinsi tehdit ve tehlikeleri karşılamakta ve onla mücadele etmekte mahir olduğu söylenemez. Sinsi sinsi gençliğimizi ve bekamızı tehdit eden madde bağımlılığının yanı sıra, teknolojik ürünler, telefon, internet, bilgisayarın kötüye kullanımı ve bağımlılığının yanı sıra alışveriş bağımlılığı, cinsel ilişki bağımlılığı meseleler ve dertler konusunda acilen dikkat çekebilmek için sempozyumun önemli” diye konuştu.

Sempozyumda uyuşturucu ölümlerini anlatan Ankara Üniversitesi Adli Tıp Profesörü Hamit Hancı, uyuşturucularla ilgili sınıflandırmalar yaparak, uyuşturucunun bir ön suç olduğunu, uyuşturucu kullanmaya başlayan bir kişinin zamanla uyuşturucu satıcısı olduğunu, hırsızlık, gasp, fuhuş hatta terör eylemlerine para bulmak amacıyla karıştığına dikkat çekti.
Madde kullananlara karşı iletişim dili konusunu anlatan Adnan Menderes Üniversitesi Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Akkoyun ise, uyuşturucunun bugün gelinen noktada sadece sağlık ya da kolluk kuvvetlerinin ilgi alanı olmaktan çıktığını, sosyoloji, psikoloji, farmakoloji, hukuk gibi birçok çalışma alanlarını konusu ve ortak çalışma yapması zorunlu hale geldiğini, iletişim biliminin birbirinden farklı çalışma sahasını birleştirebileceği gibi uyuşturucu batağına düşen bireye karşı kullanılacak dili de belirlediğinin altını çizdi.

Anayasal Açıdan Bağımlılıkla Mücadelede Devletin Yükümlülükleri ve Temel Hakların Sınırlandırılması Meselesi” başlıklı sunum yapan Gökcan, uyuşturucu bağımlılığının tüm insanlık adına mücadele edilmesi gereken büyük bir bela olduğunun uluslararası toplum tarafından kabul edildiğine işaret eden Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, “Devletimiz Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin kendisine verdiği görevler doğrultusunda uyuşturucuyla mücadele için alınması gereken tüm tedbirleri her yönüyle almaktadır.” dedi. Uyuşturucu ticareti yapan suç örgütlerinin uluslararası faaliyetlerinin önlenmesi için 100 yılı aşkın süredir uluslararası iş birliği yapıldığını belirten Gökcan, bunun devletlere uyuşturucu madde üretim ve ticaretinin önlenmesi konusunda görevler verdiğini anlattı.Madde bağımlılığıyla yalnızca polisiye tedbirlerle mücadele edilemeyeceğinin altını çizen Gökcan, “Bu açıdan toplumun tüm kesimlerinin, özellikle çocuklar, gençler ve ailelerin bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Nitekim devletimiz de Anayasa’nın ve uluslararası sözleşmelerin kendisine verdiği görevler doğrultusunda mücadele için alınması gereken tüm tedbirleri her yönüyle almaktadır.” diye konuştu.Dünyada uyuşturucu üretimi ve ticaretinin suç örgütlerinin faaliyet alanı haline geldiğini aktaran Gökcan, Türk Ceza Kanunu’nda uyarıcı ve uyuşturucu madde üretim imal ve ticaretinin suç olarak kabul edildiğini söyledi.

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Hatice Demirbaş ise konuşmasında, ailelerin çocuklarının madde kullandığını, kullanmaya başladıktan sonra 2 yıl sonra anladıklarını ve bu nedenle gençlerde çeşitli davranışsal değişimlerine bakarak madde kullanıp kullanmadığını anlayabileceklerini söyledi.Madde kullanan gençlerde yalan söyleme, hırsızlık/suç işleme farklı arkadaş grupları ile birlikte olma, okul başarısında düşüş, uyku sorunları, fiziksel görünümde değişiklikler, yeme içme alışkanlığında değişiklikler, aile ile iletişimde kopukluklar, kendine öz bakımda azalma kılık kıyafetinde değişiklikler dikkat edilmesi gereken durumlar olduğunu anlatan Demirbaş, bu dönemin ergenlik dönem belirtileri ile de karıştırılabildiğini, ailelerin çocuklarına değer vermelerini, iletişim kurmalarını, anlamaya çalışmalarını, çocukların yeteneklerine uygun sosyal ve kültürel faaliyetlere yönlendirilmesi ve gerektiğinde profesyonel destek alınması gerektiğini vurguladı.

İskilip Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Uyuşturucu ile Mücadelede Bilim” konulu sempozyum pazar günü sona erdi. Sempozyumun son gününde Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’nın ele geçirilen uyuşturuculara yönelik yaptığı biyometrik veri çalışmasının, uyuşturucu ile mücadele çalışmalarına sunduğu katkıya dikkat çekildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde başlatılan uyuşturucu profillemesi çalışması neticesinde uyuşturucu ile mücadelede etkin, verimli ve hızlı sonuçlar alındığı açıklanırken, çalışma, sempozyuma katılan katılımcılar tarafından büyük ilgi ve takdir topladı. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun öngörü ve talimatlarıyla 2021 tarihi itibariyle ülke genelinde yakalanan uyuşturucu maddelerin üzerinde uyuşturucu madde profilleme işlemlerine başlandığının belirtilmiş amaçlarının uyuşturucu maddelerde var olan kimyasal parmak izini açığa çıkartmak olduğunu ve uyuşturucu maddelerin tüm biyometrik veri analizlerini son bilimsel ve teknolojik cihazlar ile laboratuvar ortamında yaptıklarını yaptıkları çalışmalarda elde ettiklerini uyuşturuculardan elde edilen biyometrik verilerden analiz yapıldığı böylelikle, farklı yer ve zamanlarda yakalanan uyuşturucu maddelerin arasında bağlantı kurulduğunu suç ve suçlularla etkin mücadele ettiklerini açıklamışlardır. Uyuşturucu ile mücadelede gerekli raporlama çalışmasını soruşturmacı birimlere yaptıklarını ülkemizde Kriminal Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ülke genelinde tedarikçi kullanıcı ağı, yakalanan uyuşturucu maddelerin kaynak ya da kaynakları, dağıtım ağları ve yöntemleri gibi bilgiler elde edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sosyal etkinlik kapsamında Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sekreteri Sabri Çiçekçi’nin rehberliğinde gezilen İskilp’in tarihi yerleri ve kaya mezarları sempozyuma katılan misafirlerin büyük ilgisini çekti.

Düzenleme kurulunda yer alan bu sempozyuma katkı veren herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.